Bigarden

i Gällinge

info at illumus punkt se

honungen, en genväg här är ympning vilket innebär att man tillsätter en liten del färdigrörd honung från tidigare skörd, på så vis får man de nya kristallerna att härma de andra(förenklat uttryckt). Resultatet blir en honung med fin konsistens som lämpar sig för lagring i flera år framöver om den inte blir uppäten innan dess.

 

Vill du veta mer om honung surfa då in här--->

Välkommen till bigården

Så här mysigt ser det ut när det är varmt å gott ute under den intensivaste delen av säsongen. På bilden kan man skymta 3 av 4 bikupor, tre av dem är nya för i år (2013) året dessförinnan hade jag 2 st kupor men ett av samhällena dukade under då våren blev kall och utdragen och samhället var svagt.

 

Jag har valt att odla bin enligt vad man kallar för "ekologiska" metoden. Detta innebär att man bara använder kemikalier som är natruliga och som delvis finns i ett bisamhälle av naturen, så som myrsyra, ätiksyra och mjölksyra, dessa syror har jag ännu inte haft behov av att använda mig av då trycket av skadegörare är lågt. Jag använder oxalsyra efter invintringen för att minska ned kvalstret Varoa destruktor som blir ett stort problem och kan få ett sammhälle att gåunder om de får hållas fritt.

Bigåden är belägen i ett läge där omgivningarna huvudsak består av skog och ängsmark, litet inslag av jordbruk som vad jag har sett består av klövervall och spanmål.

 

Honungshanteringen

När bina har samlat ihop nektar och fläcktat bort vattnet och täckt 2/3 av en ram snor jag den och de får en ny tom ram med enbart en vax mellanvägg i. när jag samlat ihop 8 eller fler ramar så är det dags för slugning, jag har en ny rostfri motoriserad slunga som kan ta 4 ramar åt gången. efter detta ska honungen grov och finsilas så att vaxpartiklar och större pollenkorn separeras ut. När detta är gjort ska honungen stå och klarna, vilket innebär att mikroskåpiska vax partiklar och pollenkorn sakta men säkert flyter upp till ytan där jag sedan kan ta bort det med hjälp av smörpapper som jag lägger över ytan och sedan drar bort, då följer detta skräp med. Nu är det dags att kontrollera fukthalten i honungen som ska vara mindre än 20% (Ljung får ha 22% vatten), jag vill gjärna att honungen ska ha en fukthalt på 17-18% vilket den har haft hittills, bina verkar sikta på den fukthalten själva. Nu är det dags att tappa upp flytande honung på burk om man vill ha det, i annatfall startar nu en rörnings prosedur som syftar till att bryta isär de kristaller som bildas av socker arterna i honungen så att de blir små och inte känns när man smakar på