vaxljus

i Gällinge

me at illumus punkt se

Välkommen till vaxljus fabriken

När man odlar bin blir det en del vax över ifrån honungshanteringen och dels gamaltvax ifrån ramarna.

Man bör byta vax som varit i yngelrummet varje säsång och detta brukar jag normalt lämna till ett vaxrenseri men iblan händer det att vaxmellanväggen i ramen går sönder vid slugning, speciellt om det varit ljung honung i, den honungen är som klistervalla och släpper inte gärna taget.

Dessutom gör jag så kallad drönarvax utskärning, man har en ram som är dela i två eller tre sectioner sär man låter bina bygga villt och där brukar de vilja odla sina drönare. nu råkar det vara så att kvalstret Varoa destruktor gillar att hänga med ner i dessa celler som är lite störe än de andra och dessutom så tar det 24 dagar för en drönare att gå från ägg till drönare vilet är några dagar mera än för arbetsbin och detta passa varoan bättre så som bekämpnings metod så skär man helt enkelt ur den vax section där cellerna blivit täckta med drönare och kvalset stoppar det i en plast påse och sedan in i frysen, då dör drönarna och kvalstren.

Först måste man rensa vaxet ifrån orenheter, det följer med allt möjligt bi ben, en vinge och pollen. Så det är en hel del silande innan man får fram det renavaxet.

På bilden intill här ser ni det rena vaxet som jag sedan smälter i en gammal emaljerad kastrull.

Man får vara lite försiktig med temperaturen när man gör som jag gör här, dels för att man kan bränna vid vaxet i botten och dels för brandrisken. Hällst ska man ha kastrullen i en annan kastrull med vatten i. Vaxet smällter vid ca 60 grader Celsius.

 

Har man inte bigård kan man köpa bivax för ca 100 Sek i bitillbehörsbutik eller hobbybutiker.

Under tiden som vaxet smälter förbereder man formarna med veke, det finns släpp medel att applicera inuti formen men jag lägger in formen sedan i frysen är allt svalnat, då drar vaxet ihop sig och det är bara att skaka ur ljuset ur formen efteråt.

Å så var det klart !

mysigt nu till höst och vinter med lite levande ljus!

 

Glöm dem inte tända och tänk på att inte lämna dem utom uppsikt när de är tända, ställ dem på ett eldfast underlag som är tillräkligt stjockt så att värmen inte skadar underlaget (bordet t.ex.).

 

Ljusen doftar lite honung men när de brinner lämnar de ingen honungsdoft till skilnad ifrån doft ljus.